jounijuhanikolehmainen

Kansanedustajien kausista

Kansanedustajien kausia tulisi rajoittaa kahteen perättäiseen kauteen. Kaleva-lehden kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista kannattaa ajatusta. Ei se mikään ihme ole, yleensä yli puolet suomalaista on oikeassa aina, se on demokratiaa.

Kalevan artikkelissa pitkän linjan kansanedustaja Päivi Räsänen ei innostu ajatuksesta vaan sanoo: "Monet äänestäjät arvostavat kokemusta, ja minulla on nykyään paljon enemmän osaamista ja kokemusta kuin kahden ensimmäisen kauden aikana". Oma perse on Päivilläkin lähimpänä. Onhan jokaiselle aivan selvää, että kyllä kahdeksassa vuodessa kansanedustajana irtoaa niin kauas tavallisen kansalaisen elämästä, että suhteellisuuden taju ja tieto tavallisen tallaajan asioista hämärtyy täysin. Kokemusta tulee vain politiikasta, suhmuroinnista, koplauksesta ja lehmänkaupoista. Sitä on Päivi Räsäsellä, Ben Zyskowiczilla ja Mauri Pekkarisella varmasti aivan riittävästi.

Jokainen normaalilla älyllä ja taidoilla varustettu kansalainen oppii varmasti eduskunnassa tarvittavat taidot vuodessa. Jos ei opi, on se aivan väärä paikka kyseiselle henkilölle. Kolmessa seuraavassa vuodessa on sitten työ tehtävä niin hyvin, että äänestäjät suovat vielä jatkokauden. Toisen kauden jälkeen voi sitten pyrkiä Euroopan parlamenttiin tai ihan muihin töihin. Onhan täällä tavallisten ihmisten maailmassa aktiivimalli, kyllä entiselle kansanedustajalle töitä varmasti järjestyy. Kaikki sopeutumisjutut, joita edustajat ovat itselleen kehittäneet, tulisi myös lopettaa. Kyllä edustajallekin ansiosidonnainen riittää.

Kaksi kautta kitkisi korruptiota, ”hyvä veli”-systeemiä ja olisi monella tapaa nykyistä parempi. Työssäni vankilassa olen tuntenut monia ihmisiä, jotka ovat laitostuneet. He pärjäävät vankilassa hyvin, niin hyvin, että vapauden koittaessa pyrkivät takaisin kaikin mahdollisin keinoin. He eivät pärjää kovin hyvin siviilissä. Aika moni nykyinen kansanedustaja on kansanedustajalaitostunut. Eivät he enää muusta tiedä. Älä siis äänestä vanhaa tuttua vaan äänestä eduskuntaan tuoretta verta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Jokainen normaalilla älyllä ja taidoilla varustettu kansalainen oppii varmasti eduskunnassa tarvittavat taidot vuodessa"

:d :d :d

Viikossa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Joka vaaleissa ilmaantuu joku tällaisten ehdotusten tekijä. Mistä kumpuaa tuo halu rajoittaa kansalaisten oikeutta valita edustajansa, on jäänyt minulle arvoitukseksi. Mitään järkeviä perusteluja en moiselle ole nähnyt.

Sen sijaan muistan, mitä tapahtui Ranskan vallankumouksessa, kun perustuslakia säätävä kansalliskokous intoutui päättämään, että seuraavaan kansalliskokoukseen pitää valita kokonaan uudet edustajat. Kun perustuslakia säätävä kansalliakokous oli, joskin välillä melkoisen turbulenssin säestämänä, tehnyt uraa uurtavaa lainsäädäntötyöt, seuraava kokemattomista, mutta intoilevista edustajista koostuva kokous radikalisoitui, menetti otteensa kehityksen kehityksen hallintaan ja niin luistettiin jakobiinien tekemiin joukkomurhiin, Robespierren diktatuuriin ynnä giljotiinin laulantaan.

Käyttäjän jounijuhanikolehmainen kuva
Jouni Kolehmainen

Muistaakseni perustelin tuossa kirjoituksessani miksi pitkiä kausia on syytä rajoittaa. Ihan sama homma kuin presidentillä. 12 vuotta presidenttiänä on aika pitkä aika. Joissakin maissa on mahdollista olla presidenttinä vain kahdeksan vuotta. Samanlaista kansalaisten valinnan vapauden rajoittamista sekin on.

Kuulin sellaisen ehdotuksen, että kansanedustajaksi ei pitäisi valita yli 40-vuotiaita. Hyvä ehdotus sekin. Nuorien pitäisi saada päättää omista asioistaan. Tulevaisuus on heidän.

Toimituksen poiminnat