jounijuhanikolehmainen

Roboteista ja veroista

Vaalit ovat lähellä, joten tämä lienee toiseksi viimeinen vaaliblogi. Vaalipuheissa on jaettu rahaa sinne sun tänne. Harva on kertonut, mistä ne rahat otetaan. Minä kerron.

Robotit ja automaatio on saatava verotuksen piiriin. Tulevaisuudessa moni ammatti häviää kokonaan, kun robotti tai automaatio tai tietokone hoitaa sen. Siksi viimeistään nyt pitäisi laittaa robotit verolle. Lähin esimerkki työpaikkojen häviämisestä on tuon Riihimäen Prisman itsepalvelukassat. Siinä menee monelta kassatyöntekijältä paikka. Kauppa tekee varmasti parempaa tulosta mutta eipäilen, että se ei siirry hintoihin. Itsepalvelukassoille pitäisi lätkäistä vero. Ensin ihan vaan pieni mutta sitä ruuvia voi sitten kiristää tarpeen tullen. Asiakkaat sen maksaisi joka tapauksessa mutta silti.

Teollisuuden robotit ja automaatiohihnat pitää myös saada verotuksen piiriin. Varsinaisen työn verotusta tulisi sen sijaan pienentää. Eilen olin vihreiden ja kokoomuksen vaalitilaisuudessa ja hekin myönsivät, että robottiverossa olisi itua. Bill Gates ehdotti sitä muutama vuosi sitten. On sen puolesta puhunut moni muukin. Suomessa se pitäisi ottaa käyttöön.

Toinen hyvä leikkauksen kohde on voittoa tekevien yritysten tukeminen. Siitä olen jo kirjoittanut aiemmin, joten en viitsi toistaa itseäni.

Nyt äänestämään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Nyt kun elämme vapaassa globaali mailmassa niin miksi jokin firma sitten sijottaisi Suomeen kun voi mennä maahan jossa tämmöisiä veroja ei ole.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Asia ei ole ihan näin mustavalkoinen, monesti robotti/automaatti tekee ne yksinkertaisimmat ja toistavat työt tai vaarallisimmat, tämä toki voi muuttua tulevaisuudessa kun ohjelmointi saadaan tarpeeksi "älykkääksi".

Eikä tuo että firma lähtisi Suomesta karkuun tai ei sijoittaisi Suomeen jos tälläinen vero olisi ole myöskään mustavalkoinen, eiköhän sijoitus päätökseen vaikuta moni muukin asia. Jos vaikka 100 miljoonan voitto muuttuu 80 miljoonan voitoksi tälläisen veron vuoksi, niin jollekkin firmalle varmasti tuokin tulos kelpaa jos joku sitä 20 miljoonan laskua lähtee karkuun, ihan vain kun asia suhteutetaan.

Isolla tehtaalla työskennelleenä jossa robotit ja automaatit tekivät leijonaosan duunista, sellaista jota ihminen ei olisi koskaan kyennyt tekemään, työllisti silti tuhansia ihmisiä, tehtävissä jota yritettiin automatisoida, mutta ei insinöörit kyenneet siihen.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Tulevaisuudessa moni ammatti häviää kokonaan, kun robotti tai automaatio tai tietokone hoitaa sen. Siksi viimeistään nyt pitäisi laittaa robotit verolle."

Olisi tullut kallis työpäivä työnantajalle tänään jos tietokoneeni tekemiä valaistuksen muodostamiseen tehtyjä laskutoimituksia olisi verrattu siihen, että ne olisi joku tehnyt käsipelillä. En tiedä olisiko riittänyt kymmenen työvuoden verotus.

Toimituksen poiminnat